четвртак, 17. фебруар 2011.

Обележавање 120 година СГД на ПМФ-у у Новом Саду


На Департману за географију, туризам и хотелијерство, ПМФ, Нови Сад, 16. фебруара 2011. године су одржана два предавања у част обележавања 120. годишњице Српског геолошког друштва.
Млађен Јовановић је присутне чланове Друштва младих истраживача „Бранислав Букуров“ упознао са историјатом једног од настаријих научних друштава у нашој земљи. Слушаоци су имали прилике и да прегледају прва издања књига: „Камено доба“ (Ј. Жујовић, 1893), „Из природе“ (Ј. Панчић, 1893), „Подземне воде“ (С. Радовановић, 1897).


Јако Кара (Jaakko Kara) са Департмана за геологију, Универзитета Турку, Финска, је одржао предавање под називом „Environmental mineralogy“, којим је представио део резултата из његовог дипломског рада.





Било је времена када је васељена била пуна небесних тела, али наше земље у њој није било. И било је времена када се наша земља створила, али на њој не беше ни биља ни животиња.
Па насташе времена, када је на земљи било разнога биља и разних животиња, али никаквих људи није било. Најзад се појавише и први људи, али је то било тако давно да их и најстарија историја не памти.
Сва су та времена веома дуго трајала, па изгледа да је земља морала проћи кроз врло многе мене, док су се на њој створиле прилике у којима људи могаху живети и напредовати. При тим променама највише се мењао биљни и животињски свет докле најзад није добио и свој најсавршенији створ у облику човека.
Жујовић J. (1893): Камено доба. СКЗ, 207 с.

Нема коментара:

Постави коментар